Agricultura Biodinàmica

PRODUCCIÓ BIODINÀMICA DEL NOGUER

Es treballa en harmonia amb les energies que creen i mantenen la vida. Implica, no només fabricar adob, sinó respectar certs principis per assegurar la salut de la terra i de les plantes i procurar una nutrició sana als animals i als éssers humans.

Varietats

Aquest mètode es va desenvolupar des de l’any 1924, a partir de les indicacions i consells donats pel filòsof croat Rudolf Steiner, conegut per la seva visió del món anomenada Antroposofia.

El qualificatiu significa que es treballa en harmonia amb les energies que creen i mantenen la vida. Biodinàmica del grec, vida (Bio) i, energia (Dinàmica). La utilització de la paraula MÈTODE implica, no només fabricar adob d’una nova forma, sinó sobretot respectar certs principis per assegurar la salut de la terra i de les plantes i procurar una nutrició sana als animals i als éssers humans.

Plantació

Els principis bàsics del MÈTODE són els següents:
Restituir a la terra la matèria orgànica viva que necessita, en forma d’humus de la major qualitat possible, amb la finalitat de mantenir la fertilitat.

Crear un equilibri entre les diverses funcions de la terra, com un autèntic organisme viu i complementar-lo amb la presència de mamífers herbívors.

Importància dels oligoelements.

Respectar la interacció de totes les substàncies i els factors energètics, que tot estigui en equilibri. Així mateix tenir en compte els ritmes lunars, planetaris i la influència de les constel·lacions.

El tractament particular del fem que es composta i converteix en un organisme viu, que es recolza en el coneixement de factors enzimàtics, hormonals, etc.

Les rotacions convenients són imprescindibles per mantenir l’equilibri de la terra, donant-li temps a recuperar-se.

Es dóna importància a l’entorn: cuidat i protecció de bosc, protegir del vent, regular les aigües, etc.

La terra com estructura física ha de quedar amb grumolls i plàstica, profunda i airejada.

S’ha observat que l’activitat bacteriana, així com els processos de fermentació, poden ser influïts per hormones de creixement, enzims, per quantitats infinitesimals de certs tipus d’humus natural, i pels extractes de certes plantes. D’aquesta forma els preparats biodinàmics serveixen per afavorir la digestió dels materials orgànics bruts i els processos de formació d’humus. Aquests preparats contenen diverses classes de bacteris típics d’una terra fèrtil que es troba també en les dejeccions dels cucs de terra i substàncies que afavoreixen el creixement (auxines).

Per certificar els aliments biodinàmics, ja el 1928 es va introduir un sistema de control i certificació sota la marca registrada DEMETER. Aquest mètode es practica en tots els continents, en climes freds i càlids.

Des del 2008 hi ha a Catalunya la nova Associació Terra Dinàmica (www.terradinamica.cat) que impulsa des de i per aquesta Comunitat la pràctica de l’agricultura biodinàmica.

Descobreix tots els avantatges de fer-te associat!

AVIS Teniu penjades les Matèries Actives Autoritzades al 2019. Qualsevol dubte contacteu amb el tècnic